10 września 2017

Polska nie potrzebuje GMO



Polska nie potrzebuje żywności modyfikowanej genetycznie – uważa minister środowiska profesor Jan Szyszko. W Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki odbyła się wczoraj konferencja naukowa „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. dyrektor Lasów Państwowych Konrad Tomaszewski i dyrektor Radia Maryja Ojciec Tadeusz Rydzyk. Prelegenci promowali zdrową żywność, w tym polską dziczyznę. 

Fot. Edward Jasnosz
     
GMO czyli genetycznie modyfikowane organizmy, to metoda zmiany genów za pomocą inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych lub zmiany istniejących. Metoda używana jest do modyfikowanych przede wszystkim roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych. Minister środowiska przekonuje jednak, że w Polsce nie ma potrzeby stosowania tak niebezpiecznych zabiegów: „GMO w ogóle jest dużym zagrożeniem dla układów przyrodniczych, a tym bardziej zupełnie niepotrzebne w Polsce. Polska ma świetnie przygotowany gleby ku temu aby produkować żywność najwyższej jakości i to w dużych ilościach a taka żywność jest bardzo mocno poszukiwana w państwach rozwiniętych.”    

A zagrożenie rzeczywiście jest duże. Po pierwsze dlatego, że GMO wkracza do produkcji żywności. Po drugie zaś, produkcja odbywa się w środowisku naturalnym. Obawy dotyczą więc zarówno bezpieczeństwa zdrowotnego, jak i zagrożeń środowiskowych. Badania wykazują, że GMO uszkadza strukturę ludzkich komórek krwi, co w efekcie może doprowadzić do rozwoju śmiertelnych chorób krwi, takich jak anemia i białaczka. Alternatywą jest polska dziczyzna wciąż nie doceniana w naszym kraju. Polska dziczyzna sprzedawana jest za granice w cenach od 50 groszy do 14 złotych za kilogram tuszy. Dla porównania żywiec wieprzowy w skupie to koszt około 60 złotych.

Konferencji towarzyszyły targi na Placu Defilad promujące produkty pochodzące z polskich lasów. Spróbować można było potraw i wyrobów z dziczyzny. Odwiedzający mogli również wysłuchać prelekcje tematyczne m.in. o bezpiecznym przechowywaniu żywności oraz porad kulinarnych.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz